Upriamené na detaily, prehnané puntičkárstvo?

Už v základnej škole nás učili, že svet je zložený z malých čiastočiek. Z tých najmenších sú zložené väčšie celky a spojením nakoniec vznikajú maxi komplexy.

Aj svadba je jeden veľký komplex, takisto zložený z malých medzikusov, ktoré by mali do seba zapadať. Keď sa tak nedeje, zosype sa to ako domček z kariet. A problém je tu. Tomu sa chcete určite vyhnúť a preto by ste mali už dopredu myslieť na prípravu a všetky detaily. S tým je ale úzko spojená práve vaša aktivita. Mám na mysli hlasovú komunikáciu prostredníctvom telefonického hovoru, alebo napríklad spojenie pomocou Skype. A to ešte nehovorím o osobnom stretnutí. To má podľa mňa prioritné miesto. Na to sa akosi v dnešnej uponáhľanej dobe zabúda, čo je veľkou chybou, pretože sa z dohôd vytráca ľudskosť. To by ste neverili, čo všetko vám dokáže nesvadobný DJ nasľubovať v mailovej správe. Ale keď s hovoríte s konkrétnou osobou a ešte naviac sa na ňu pozeráte, dokážete odhaliť nejedno klamstvo. A klamár sediaci „zoči – voči“ má tým znížené šance na výhru. Čím viac sa budete snažiť zistiť, tým viac uspejete v ďalších prípravách vašej svadby. Pýtať sa, neskôr znamená vedieť a poznať. Tým som vám chcel naznačiť, že vaše mailové otázky typu: „Máte voľný termín XY a koľko to stojí“, nemajú príliš šancu na úspešné zavŕšenie svadobného projektu. Aspoň z mojej strany nie. Niekde je potrebné začať, to je pravda. Ale tým pádom sa nedostanete k odpovediam, čo všetko je vo výslednej sume zahrnuté. Tak napríklad, moja cena, ktorú určím, je výsledná. Len musím v úvode jednania vedieť, čo všetko potrebujete a vyžadujete. Až potom vám stanovím konečnú sumu, s konkrétnou číselnou hodnotou. Ak oslovíte niekoho z kolegov, aby ste neboli neskôr prekvapení, keď vám po oznámení dohodnutej finančnej čiastky iný DJ zahlási, za čo sa ešte dopláca, načo si DJ a technik nárokujú, na koľko € vychádza kilometrovné za dopravu a vynútia si naviac zabezpečenie ubytovania na vaše náklady. Nakoniec zistíte, že to prevyšuje prvotnú ponuku.

Tomu sa dá predísť vašimi otázkami a mojimi odpoveďami. Ponúkam vám možnosť, že ak žijete a pracujete v zahraničí v rámci EU, som schopný vám telefonovať tak dlho, koľko je potrebné na plnohodnotný dialóg. Každý, aj keď najmenší detail objasniť a vysvetliť, vyvarovať vás pred chybami a spomenúť typické prípady, ktoré sa v súvislosti s preberaným stali.

 Takže na záver – osobné stretnutie a hlasová komunikácia prostredníctvom telefónu a iných audio zariadení je základom pre zistenie nejasností a oboznámením s informáciami. Ja to beriem až príliš vážne a keď to bude obojstranné, môžete pokojne spávať. O vašu svadbu bude postarané zodpovedne a na vysokej úrovni profesionality.

Comments are closed.